You are here
Home > Хранене > Кравето масло, източник на здраве

Кравето масло, източник на здраве

Ползите от консумацията на краве масло за човешкия организъм

Произходът на кравето масло може да се проследи още от древността, когато хората  започнали да опитомяват животните. Първите писмени доказателства за производство и използване на масло са открити на варовикова плоча, оценена на възраст около 45 века.

Прясното масло е най-полезно

Прясното органично масло е най-полезно, понеже при пастьоризирането се унищожават част от полезните съставки. От друга страна има риск от пренасяне на болестотворни бактерии при непастьоризираните продукти.

Здравословните показатели на чистото краве масло 

  1. В маслото се съдържа най-лесно усвоимата от организма форма на витамин А, необходим за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлези.
  2. Маслото съдържа лауринова киселина, предпазваща от различни гъбични инфекции, както и лецитин, който играе важна роля в преработката на холестерола.
  3. Съдържанието на антиоксиданти в маслото допринася за понижаване на вeроятността за увреждане на сърцето и кръвоносните органи.
  4. Маслото е добър източник на витамини Е и К, витамин Д, подпомагащ усвояването на калций, както и на полезния минерал селен.
  5. Наситените мазнини и мастните киселини в маслото имат противоракови и подсилващи имунитета на тялото свойства.
  6. Консумацията на масло намалява риска от кариеси на зъбите, както и рискa от калциране на ставите, кръвоносните съдове и епифизната жлеза.
  7. Маслото е източник на йод и на т.нар. „активатор Х“ – съединение, подобно на витамин А, което подпомага усвояването на минерали от тялото и подобрява здравето на зъбите.
  8. Мазнините в маслото са незабавен източник на енергия, и помагат за по-добрата работа на мозъка и нервната система.

Кравето масло през 20 век

В началото на миналия век сърдечните заболявания/болести са рядкост. Около 60-те години обаче множество смъртни случаи се дължат точно на болести от такъв тип.

Забелязва се, че консумацията на краве масло в този период значително е намаляла. Годишният прием на масло за 1 година на средностатистичения гражданин е намалял приблизително 5 пъти.

Може би една от най-важните причини за това са погрешни твърдения за вредното въздействие на наситените мазнини, каквито се съдържат в маслото, върху сърдечно-съдовата система.

Впоследствие са проведени редица изследвания, които опровергават тези разбирания. Въпреки това идеята за консумиране на минимално количество мазнини с храната остава. Производителите на заместители, например маргарин, уверяват хората, че техните продукти са по-здравословни, но никой не се запитва къде е научното доказателство за това.

Като резултат на това в началото на 70-те години на 20 век в САЩ се забелязва повишение на случаите на затлъстяване, диабет, и последващи сърдечни заболявания.

Защо маслото е по-добро от маргарина?

Маслото, за разлика от маргарина, е природен и здравословен продукт, особено ако се консумира прясно, скоро след производството му.

Маргаринът и подобните му продукти са резултат на химическа преработка на рафинирани ненаситени мазнини. Чрез процес, наречен „хидрогениране“, тези нормално течни мазнини се трансформират в кремоподобна форма, подходяща за мазане.

Потенциалният рискт от влошаване на здравето е значително по-голям при консумацията на такива „изкуствени“ продукти, отколкото при използване на такива, съдържащи наситени мазнини.

Неповторимият вкус на маслото

Разбира се, усещането за „вкусно“ е чисто субективно. Кравето масло, както и останалите млечни продукти на български производители, запазват същия неповторим и приятен вкус, който помним от детството си.

Related Images:


3 thoughts on “Кравето масло, източник на здраве

  1. Статията е много хубава и до скоро наистина се потвърждаваха тези достойнства на маслото, но напоследък станаха много привържениците на храненето с изключването на всякакъв вид млечни продукти.

  2. Според мен умерената употреба на разнообразна храна – месо, млечни продукти и растителна крана е най-добрата и здравословна хранителна диета.
    Изключването, на която и да е от храните, не води до нищо добро.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top