You are here
Home > Пътуване > Хижа Седемте езера, Харамията, Чанакгьолски циркус, Зелени рид, Яворова поляна, ЦПШ

Хижа Седемте езера, Харамията, Чанакгьолски циркус, Зелени рид, Яворова поляна, ЦПШ

… втори ден. На следващия ден станахме към 07:30 и след не много кратка закуска и тоалет, тръгнахме към ЦПШ Мальовица по кръговия маршрут през връх Харамията. Тръгването се случи около 09:00. По време на изкачването успях да снимам няколко кадъра от сутрешните танци на Бялото братство под звуците на цигулка. За около час се качихме в подножието на Харамията и седнахме за почивка и хапване. Тук, ако имате сили и време, може да отделите време за изкачване на върха. От нашата група имаше само един желаещ и това се случи за около 50 мин в двете посоки (докато ние похапвахме).

Ако сте пропуснали разказа от предишния ден за маршрута от ЦПШ, връх Мальовица, Додов връх, връх Дамга, Седемте рилски езера, имаше много гледки към Урдините езера от една страна и долината на хижа Иван Вазов и Калините от друга.

Имахме още доста път и се отправихме към долината на Чанакгьолските езера, а след тях едно много продължително и стръмно изкачване към Зелени рид. Това всъщност е и последното изкачване за този маршрут. Изкачили се веднъж на билото на Зелени рид се откриват много гледки – назад към Харамията и Езерния връх, надясно към Додов Връх и Дамга и напред към Мальовица, която отново беше в облаци.

След спускането по Зелени рид, следва една много стръмна пъте през вековна борова гора. Това е може би най-продължителното и неприятно спускане в моята практика в планината. Някъде за около 5 километра губите около 400 метра височина.

След спускането, стигнахме до Урдина река и след кратък преход покрай реката се озовахме на Яворова поляна. Малко след нея пътят се събира с този от хижа Вада и оттам до ЦПШ се върви основно по този път, като изключим последните няколко стотин метра по стръмната пътека вдясно от пътя, която излиза на асфалтовия път малко преди паркинга.

На последната снимка си личи колко сме доволни от преживяното. Препоръчвам този маршрут на всеки, който се чувства подготвен. Разстоянието през този втори ден е около 15 километра – 688 метра изкачване и  1300 метра слизане (по вертикала). Като общо време с почивките – 8 часа и 30 минути.

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top