You are here
Home > Рецепти > Как да изберем най-доброто краве масло?

Как да изберем най-доброто краве масло?

maslo_valchev_ekstra

5 правила, по които да избираме маслото за трапезата си

Качеството на кравето масло е от голямо значение за правилния хранителен режим на човешкото тяло.

Препоръчително е употребата на маргарин да се избягва, но как да изберем възможно най-доброто краве масло?

Най-вкусното и полезно масло, естествено, е домашно приготвеното, и то от истинско мляко. Напоследък обаче хората рядко имат възможност и време да правят такива продукти у дома, и се предпочитат продукти от магазина.

  1. Състав

Важно е да се потърси масло, което е богато на витамини от групите А, Д, Е и К, и други полезни съставки.

Когато кравите се хранят с трева, млякото, което се получава от тях – а оттам и маслото – съдържа оптимално количество мазнини и мастни киселини. Примери за такива са Омега-3 и Омега-6-мастните киселини, бутанова киселина, линолови киселини (CLA), които се получават по естествен път при преработката на храната до мляко от организма на кравата.

Ако животните са захранвани с фураж, количеството полезни вещества в маслото, получено от тяхното мляко, е значително по-малко. Фактът, че често фуражът е съставен от царевица и други зърнени култури, които са отглеждани по генно-модифициран път, и са примесени с хормони и антибиотици, допринася за пониженото качество (и здравословност) на полученото масло.

Добре е да се следи и дали маслото е произведено по установените норми. В България е валиден стандартът БДС EN ISO 22000:2006, на който отговарят всички продукти на Вълчев ООД.

  1. Цвят

Колкото по-жълто е едно масло, толкова по-добре. Това е нагледно доказателство за високо съдържание на каротини и витамин А, което означава, че млякото за това масло е получено от крави, които са хранени с прясна зеленина. По-бледият цвят на маслото е знак за ниско съдържание на посочените полезни съставки.

  1. Вкус

Въпреки, че вкусът е субективно понятие, в случая на маслото практиката е доказала, че натуралното, екологично чисто масло е значително по-предпочитано и одобрявано, за разлика от обикновените му аналози.

Когато маслото, притежава качества като кремообразност, богат вкус, дори аромат, няма как да се сбърка – това е наистина полезен и приятен за консумация продукт.

  1. Цена

Това обикновено е основният показател, по който хората избират храната си, но цената не е посочена на първо място, и то с основание.

Ясно е, че по-качественото масло е по-скъпо. Но, ако трябва да се направи компромис, по-добре да е в полза на продукта с по-висока цена и по-полезни съставки, отколкото на евтини аналози със съмнително качество и влияние върху човешкия организъм.

Задължително трябва да се спомене, че по-евтините масла рядко са чисти, и се получават като смес от масло и растителни мазнини. Тоест разликата с маргарина и подобните му продукти по отношение на здравословност е почти никаква.

  1. Деликатесни масла

Деликатесните масла са друга част от семейството на млечните продукти. В традиционните български рецепти към маслото се добавят чубрица, чесън и други натурални подправки, добавящи уникални нотки към вкуса му.

Популярни са и маслата, приготвени от сладка сметана, отличаващи се с неповторим ефирен вкус и аромат.

Тези продукти са приятна добавка към трапезата, и се комбинират чудесно с повечето групи храни. Вълчев ООД предлага деликатесни масла, подходящи както за всекидневна употреба, така и за специални рецепти.

Related Images:


3 thoughts on “Как да изберем най-доброто краве масло?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top