You are here
Home > Хранене > Органични и екологично чисти млечни продукти

Органични и екологично чисти млечни продукти

Kaкво означават тези етикети върху млякото, маслото и сирената, които използваме?

Напоследък са доста популярни органичните и екологично чисти храни като част от пълноценния начин на живот.

Често обаче тези два термина се считат за еднозначни, което не отговаря напълно на истината. Има известни разлики, които е добре да се знаят не само за подбиране на качествения продукт, но и за отличаването му от имитиращите такива, както и от използващите преработени суровини и изкуствени добавки.

Що е то органичен продукт?

Органичните, или „биопродукти“, са изделия, които се произвеждат по точно и ясно определени и утвърдени рецепти, отговарят на съответни стандарти, и се произвеждат без използване на изкуствени подобрители и добавки.

При млечните продукти (краве масло, краве сирене, кашкавал и т.н.) това означава използване само на истинско краве мляко и натурални закваски и маи за сирената. Обработката на суровините се извършва съобразно разпоредбите по БДС, като, разбира се, се спазват и традиционните български методики и рецепти.

Очевидно трябва да бъде осъществяван контрол, както на крайния продукт, така и на производството му. Контролният орган извършва инспекции и тестове по време на целия процес на приготвяне, и при положителен резултат продуктът получава сертификат за качество.

Това е важна особеност на биопродуктите, и един от най-отличимите им признаци.

Допълнително, храната, която консумират животните(крави, кози, овце, биволи), трябва да е чиста и натурална, без неорганични торове, антибиотици, синтетични витамини и добавки или ГМО-подобрители. Тези съставки се отразяват директно на качеството на млякото, а оттам – и на продуктите, за които то се явява основа.

Що е то екологично чист продукт?

Екологично чистите, „зелени“ или „екопродукти“, се наричат така поради 2 основни причини:

  • Произведени са в екологично чисти райони, далеч от замърсяващи фактори. Млечните екопродукти са произведени най-често в по-малки мандри, отдалечени от пътища, фабрики и заводи.
  • При производството на тези продукти се използват методики, чрез които се постига минимално влияние върху природата и околната среда, включително нулево или близко до нулево замърсяване, както и минимално количество остатъчни продукти – т.е. всичко се използва, и не се изхвърля почти нищо. При това се има предвид не само самият продукт, но и опаковката му, която се изготвя от биоразградими материали.

Също както биопродуктите, екопродуктите се произвеждат само от натурални съставки, без изкуствени подобрители или съединения, ускоряващи производствения процес. Важи и условието за чистота на храната, която се дава на животните.

Основната разлика с биопродуктите възниква по отношение на външния контрол при производство. За разлика от тях, наличието на сертификат не е задължително изискване за екологично чистите масло, сирена и мляко.

Естествено, екопродуктите преминават съответната проверка за безопасност и липса на вредни вещества, преди да бъдат пуснати в продажба.

Що е то „конвенционалeн“ продукт?

Конвенционалният метод за производство се характеризира с използването на преработени и/или изкуствени съставки и подобрители – например сухо мляко за приготвяне на сирене и кашкавал, изкуствени подобрители на вкуса и аромата, небиологични препарати, с които се третират животните и растенията, неорганични торове, и въобще средства, с които процесът на създаване на крайния продукт минава „по прекия път“.

Правят се компромиси с качеството за сметка на по-евтино производство и крайна цена. Използват се и заместващи съставки – например преработени растителни мазнини при производството на масло, сирене и кашкавал.

Като следствие на това се губят множество от полезните съставки на млечните храни, и се повишават рисковете от някои заболявания.

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top