You are here
Home > Работа > Малка или голяма фирма, предимства и недостатъци

Малка или голяма фирма, предимства и недостатъци

Вече доста често се улавям, че дали в разговор с клиенти, дали с приятели, защитавам една и съща теза – малката фирма е по-добре от голямата. За да бъда точен, трябва да направя някои пояснения – ще говоря конкретно за фирми в областта на услугите. При търговията има известни условности, но има случаи, в които дори тогава съм прав.

Аз самият работя в сферата на услугите, а именно, занимавам се с интернет реклама във всичките и разновидности  и по-конкретно – изработвам интернет сайтове. Дейността ми се разшири доста с годините – от разговор с клиента, до осигуряване на хостинг и публикуване на уеб сайта. Естествено, с разширяване на предмета на дейност и на мен ми се наложи да потърся единомишленици и помощници (по-просто казано – колеги). Това не е много лесна задача, след като в България не остана много матр’ял след имиграцията и застаряването на населението.

Идеята на тази публикация, не е да изтъкне колко е трудно да намериш свестни хора, с които да работиш. Затова просто ще спомена услугите, които предоставяме в КрисДиазайн

1) Проектиране на уеб сайт

2) Уеб дизайн

3) Проектиране на бази данни

4) Уеб разработка или девелопмент

5) Видео постпродукция и всякакви видео и 3D ефекти

5) Електорнен магазин, Shopping cart или както го наречете

6) Корпоратовен сайт, Corporate solutions и други подобни

7) Софтуер по заявка, УЕБ и не УЕБ базиран

Всъщност основната идея за тази статия беше да изтъкне предимствата и недостатъците на малката и голямата фирма за един клиент. Аз като малка фирма (под 10 служителя), ще защитавам малката фирма. Ето и предимствата:

1) Няма излишни разходи, а именно – за секретарки, за наем на офис, за всички разходи свързани с офис.

2) Телефона се вдига от човек, запознат с бизнеса и услугите предлагани от фирмата и най-вече, заинтересован услугата да бъде предоставена. На мен лично ми е омръзнало да общувам със служители, които се опитват по всякакъв начин да те откажат от услугата, защото иначе се увеличава тяхната работа. Това според мен е най-голямото предимство!

3) Няма неработно време. Лично аз вдигам телефона си дори когато съм на почивка със семейството си. И не е толкова странно, понеже дори и тази почивка зависи от моите доволни клиенти. 

4) Много лесно и интуитивно ти идва да кажеш – Аз (ние) мога(можем) да направим това, без да е нужно да се съветваш с който и да било. Просто си работил минимум 90% от работата, която те очаква и можеш да я оцениш като време и пари.

Не претендирам да съм бил изчерпателен и неслучайно тук са само предимствата на малката фирма – ще се радвам ако ми помогнете с недостатъците. На тях мисля да отделя отделна статия, макар че те не са чак толкова много!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top