You are here
Home > Рецепти > Агнешка плешка в гювеч

Агнешка плешка в гювеч

И преди съм публикувал рецепта за агнешко, но мисля, че тази е по-специална. Тук могат да се използват по-големи парчета месо, като гювечът помага да се сготви добре и да не остане сурово.

Ето и необходимите продукти:

Около килограм – килограм и половина месо, 7 – 10 картофа, 2 – 3 моркова, 200 – 300 гр. гъби, 3 глави лук. Подправките са: сол, черен пипер, червен пипер, зехтин или краве масло и пресни стръкове целина.

Начин на приготвяне:

Месото се овкусява с мазнината и подправките. Оставя се да престои поне 30 мин. Най-отдолу се слагат картофите (цели, не нарязани) като подложка за месото. Нарежда се и самото месо (в моя случай 2 парчета с костите) и покрай него се насипват едронарязаните зеленчуци. Залива се с 300 – 400 милилитра вода или бира. От бирената мая се добавя много хубав аромат към месото.

Пече се около 2 часа на бавен огън. По принцип се прави на фурна, но моята не е много добра и го приготвям на газовия котлон. Естествено предварително затоплям леко гювеча с топла вода на мивката, за да не се спука от рязката промяна в температурата.

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top