You are here
Home > Хранене > Ползите за здравето от агнешкото месо

Ползите за здравето от агнешкото месо

Като богат източник на витамини, минерали и висококачествени протеини, агнешкото може да бъде отличен компонент за здравословна диета. Освен това, то е изключителен източник на много витамини и минерали, включително желязо, цинк и витамин В12.

Преди да изброим трите основни ползи за здравето, ще ви предложим една лесна и бърза рецепта за приготвяне на агнешко месо!

1) Поддръжка на мускулна маса

Месото е един от най-добрите хранителни източници на висококачествен протеин.

В действителност, то съдържа всички аминокиселини, от които се нуждаем и е сочено като основен протеинов източник.

Висококачественият протеин е много важен за поддържането на мускулната маса, особено при по-възрастни хора. Недостатъчният прием на протеини може да ускори, свързаната с възрастта, загуба на мускулна маса.

С други думи, като отличен източник на висококачествен протеин, агнешкото може да ускори растежа и подпомогне поддържането на мускулната маса.
 

2) Подобрена физическа издръжливост

Агнешкото месо съдържа аминокиселина, наречен бета-аланин, който тялото използва за производството на карнозин , вещество, което е важно за мускулната функция.

Високите нива на карнозин в мускулите на човека благоприятстват намаляването на умората на мускулите и подобряване на ефективността им при физически упражнения.

Поради тази причина, редовната консумация на агнешко месо или други храни, богати на бета-аланин, може да се използва от спортисти и други, които искат да оптимизират своята физическа издръжливост.

Агнешкото може да подобри издръжливостта и производителността на мускулите при тренировка.

3) Профилактика на анемия

Анемията е често срещано заболяване, характеризиращо се с намален брой на червените кръвни клетки и намалява способността на кръвта да пренася кислород. Основните симптоми при анемията са умора и слабост.

Недостигът на желязо е основна причина за анемия, но лесно може да бъде избегнато с подходящи хранителни диети.

Месото е един от най-добрите хранителни източници на желязо. Освен, че само по себе си то съдържа желязо, в същото време подпомага усвояването на желязото, намиращо се в растенията.

Затова вегетарианците са изложени на по-висок риск от анемия, отколкото месоядците.

Казано по-просто, яденето на месо може да бъде една от най-добрите хранителни стратегии за предотвратяване на желязо-дефицитна анемия.

Именно поради високото съдържание на желязо, агнешкото може да помогне за предотвратяване на анемия.

 

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top