You are here
Home > Хранене > Ползите за здравето от агнешкото месо

Ползите за здравето от агнешкото месо

Като богат източник на витамини, минерали и висококачествени протеини, агнешкото може да бъде отличен компонент за здравословна диета. Освен това, то е изключителен източник на много витамини и минерали, включително желязо, цинк и витамин В12.

Преди да изброим трите основни ползи за здравето, ще ви предложим една лесна и бърза рецепта за приготвяне на агнешко месо!

1) Поддръжка на мускулна маса

Месото е един от най-добрите хранителни източници на висококачествен протеин.

В действителност, то съдържа всички аминокиселини, от които се нуждаем и е сочено като основен протеинов източник.

Висококачественият протеин е много важен за поддържането на мускулната маса, особено при по-възрастни хора. Недостатъчният прием на протеини може да ускори, свързаната с възрастта, загуба на мускулна маса.

С други думи, като отличен източник на висококачествен протеин, агнешкото може да ускори растежа и подпомогне поддържането на мускулната маса.
 

2) Подобрена физическа издръжливост

Агнешкото месо съдържа аминокиселина, наречен бета-аланин, който тялото използва за производството на карнозин , вещество, което е важно за мускулната функция.

Високите нива на карнозин в мускулите на човека благоприятстват намаляването на умората на мускулите и подобряване на ефективността им при физически упражнения.

Поради тази причина, редовната консумация на агнешко месо или други храни, богати на бета-аланин, може да се използва от спортисти и други, които искат да оптимизират своята физическа издръжливост.

Агнешкото може да подобри издръжливостта и производителността на мускулите при тренировка.

3) Профилактика на анемия

Анемията е често срещано заболяване, характеризиращо се с намален брой на червените кръвни клетки и намалява способността на кръвта да пренася кислород. Основните симптоми при анемията са умора и слабост.

Недостигът на желязо е основна причина за анемия, но лесно може да бъде избегнато с подходящи хранителни диети.

Месото е един от най-добрите хранителни източници на желязо. Освен, че само по себе си то съдържа желязо, в същото време подпомага усвояването на желязото, намиращо се в растенията.

Затова вегетарианците са изложени на по-висок риск от анемия, отколкото месоядците.

Казано по-просто, яденето на месо може да бъде една от най-добрите хранителни стратегии за предотвратяване на желязо-дефицитна анемия.

Именно поради високото съдържание на желязо, агнешкото може да помогне за предотвратяване на анемия.

 


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top