You are here
Home > Лоши практики > ZARA или за удобството на клиента

ZARA или за удобството на клиента

Клиентът никога няма право, дори и в „луксозните“ софийски магазини, в които се продават стоки на известни марки. Това е правилото в магазина на „ZARA” на „Витошка“ – срещу Съдебната палата.

Магазин Зара, бул. Витоша №1

Когато вали дъжд (както беше в снощната петъчна вечер -27.03.2015 г.) от управата на магазина поставят кошче/сандъче  в  малкото фоайе на магазина, в което кошче/сандъче клиентите оставят мокрите си чадъри, докато пазаруват. Тази „организация“ се прави „за Ваше удобство“, уважаеми клиенти. А когато 30 минути по-късно си тръгвате от магазина (с покупка) и скъпият Ви чадър не е в сандъчето, се оказва, че проблемът с кражбата си е само Ваш, защото мънкащото момче, което работи като „охрана“, току-що е постъпило  на смяна и нищо не е видяло.  На въпросите  „кого да уведомим за кражбата“ и „има ли камери в магазина“ мънкащото момче, извинете! „охраната“ ни посъветва да подадем жалба в полицията/прокуратурата, а за записите от камерите – да говорим с мениджъра на магазина.

Върнахме се към касите, където влязохме в супер неприятен спор с две от продавачките:

  1. Така и не разбрахме кой е управителя, кой решава проблемите и кой носи отговорност за комфорта на клиентите на магазина;
  2. Разбрахме кой служител е бил на работа като „охрана“ в 16,30 часа – безполезна информация, тъй като ние бяхме в магазина, съответно кражбата се случи в периода от 19,10 до 19,40 часа;
  3. Разбрахме, че никой от персонала на магазина не носи отговорност за личните вещи на клиентите. Уважаеми клиенти, моля да обърнете внимание на това твърдение на двете девойки – продавачки. Нашата вещ изчезна от фоайето до вратата, но със същия успех могат да изчернат Ваши чанти, телефони, очила, слушалки, дрехи, обувки, и други Ваши лични и любими дреболии от … пробните, например. Проблемът си е Ваш, защото „магазинът не носи отговорност за личните вещи на клиентите“
  4. На въпроса ни „защо, след като магазина не носи отговорност за личните вещи на клиентите, е поставено това сандъче за чадъри“ получихме отговор „мястото за чадъри е за Ваше удобство“?!?!?! Ние нещо не го разбрахме „удобството“ , защото излязохме без чадър под дъжда! Очевидно „удобството“ не е за клиента, а за персонала на магазина, който няма да се чувства добре, ако аз обиколя с капещ чадър целия магазин, оставя мокра диря по пода и опипам с мокри ръце стоките. Всъщност се чудя дали „охраната“ въобще ще ме пусне да обикалям с такава екстра или ще ме „помоли“ да си оставя чадъра навън – „за мое удобство“.
  5. Не чухме предложение как да си решим проблема с прибирането вкъщи – никой не ни предложи резервен чадър/чадър от магазина/пари за такси – въобще някаква компенсация!
  6. Не чухме предложение как да си решим проблема с кражбата – нито дума за проверка на камерите или за уведомяване на полицията – очевидно „охраната“ имаше повече въображение как може да помогне на клиента в сравнение с „мениджърките“!
  7. Не чухме думичката „извинявайте!“

Развалихме си настроението, тръгнахме си от „ZARA“ без да вземем чужд чадър от сандъчето, макар че можеше да го направим – все пак охраната не знае коя клиентка кой чадър е оставила и не носи отговорност за личните вещи.

Жалко за собственика на магазина и жалко за реномето на марката. Добре би било да се работи с компетентен персонал, който обслужва и уважава клиентите си и се грижи за доброто име на работодателя.

 

 

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top