You are here
Home > Технологии > Соларните колектори за топла вода – екологична и безплатна енергия от слънцето

Соларните колектори за топла вода – екологична и безплатна енергия от слънцето

Много хора в днешно време използват съвременни енергийни източници като например соларните колектори за топла вода. Благодарение на тях, потреблението ви на електроенергия ще намалее, а в следствие на това и сметките ви за ток също ще спаднат значително. Веднъж изложени на слънце, колекторите започват да функционират като преобразуват в топлинна енергия, попадналата върху тях слънчева радиация.

Най-популярни на пазара са два вида соларни системи – с термосифон и с „Heat Pipe“ технология.

Екологична и безплатна енергия от слънцето с помощта на соларните колектори за топла вода с Heat Pipe тръба

Спокойно можем да споделим с вас, че соларните колектори с „Heat Pipe“ технология са с най-голям процент ефективност. Техните тръбите са изработени със специално покритие и поемат лъчите на слънцето като ги преобразува в топлина, която затопля водата в система. Но как точно става това?

Както вече казахме този тип соларни колектори са по особени заради техните тръби. Освен че са двуслойни и със специален слой селективно покритие през тях преминава малка и тънка топлинна тръбичка, която в горния си край се разширява. Именно в тази част се осъществява топлообменния процес, тъй като тази част на тръбата е свързана с медната тръба, поставена в специални алуминиева кутия с изолация.

Ето как точно функционират соларните колектори с “Heat Pipe” технология:
в малката топлинна тръбичка се съдържа течност (вода или антифриз), която след като се загрее, по естествен начин се покачва към горната по-широка част на тръбичката, където топлината се отдава на водата, течаща в медната тръба, която след това достига до бойлера, а накрая потребителите ползват за своите нужди.

Благодарение на вакуума между двете стени на тръбите топлината се запазва в същината на механизма, без да се разсейва в околната среда.

Принцип на работа на соларните колектори за топла вода с термосифонДругият тип соларни колектори с термосифон имат същия принцип на работа както този на колекторите „Heat Pipe” технология, но с разликата, че при тях липсват тънките топлинни тръбички. Тук се наблюдава естествената конвекция на загрялата вода, която, след като повиши температурата си олеква и по-естествен начин се изкачва нагоре до водосъдържателя, където предава своята топлинна енергия на водата в системата. След този процес тя се охлажда и потегля обратно надолу по тръби, а този цикъл се повтаря многократно.

Най-правилния избор, които можете да вземете, за да намалите семейните разходи е като се доверите и закупите соларните колектори за топла вода. С употребата на тези съвременни алтернативни източни на енергия, вие не само ще намалите разходите на семейния бюджет, използвайки екологична енергия, но и ще направите едно добро дело опазвайки природата от замърсяване.

Повече за тези двата вида соларни колектори за топла можете да прочетете тук: http://www.emde-solar.com/модели

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top