You are here
Home > Празници > Почивка в Еленския Балкан, с. Вълчовци до яз. Йовковци

Почивка в Еленския Балкан, с. Вълчовци до яз. Йовковци

Тази пролет около първомайските празници бяхме на почивка в село Вълчовци. Селото се намира в Еленския Балкан (6 км от Елена), до източния край на яз. Йовковци.

Както винаги изборът направихме в последния момент, но пък, смея да твърдя, че улучихме мястото – вила Криси в село Вълчовци. Домакинът беше много любезен и ни даде всичко, от което имахме нужда – спокойствие. Стаите не са някакъв лукс, но имат всичко необходимо за моите представи за почивка в планината – баня, тоалетна и чисти чаршафи.

Почивката беше замислена като среща с приятели и прибиране на дъщеря ми Донна от зелено училище в Елена. Всъщност нещата се променяха доста бързо и Донна я взехме от Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“.

От приятелите успяха да дойдат само Вальо и Мима, но беше много весело. През първата вечер бяхме сами в къщата. Следващия ден дойде и друга компания и стана още по весело и шумно. След бърз обяд в Елена, напазарувахме и се върнахме да запалим огън и да приготвим вечерята. Цялата вечер изкарахме навън покрай огъня, изгорихме и всички дърва.

На другия ден посъбрахме повечко дърва да има за цялата вечер. Понеже ни писна от пържолите си взехме тиквички от пазара и ги метнахме на скарата. Станаха перфектни в комбинация с домашна сланина. Малко по-късно сложихме и боб в една по-стара тенджера направо в огъня. Боб със сланина – направо да си оближеш пръстите.

На другия ден ходихме и до язовира – няма такава красота.  Уверете се сами:

Related Images:


2 thoughts on “Почивка в Еленския Балкан, с. Вълчовци до яз. Йовковци

  1. Наистина беше много весело. Отдавна не бях си почивал така на приятно място с приятна компания. Добре е да напишеш по подробно рецептата за боб „по Вълчовски“ ,а пък скоро можеш да издадеш и малка готварска книжка.

  2. Рецептата за фасула е проста – слагах каквото има подръка. Все пак за протокола:

    Продукти
    1) Зрял фасул
    2) Тиквички
    3) Моркови
    4) Джоджен
    5) Лук
    6) Сланина

    Начин на приготвяне:
    Сварява се боба, сменя се първата вода и после се добавят сланината, морковите и подправките.
    Накрая се добавят тиквичките и се вари още 5 мин.

    Става страшна вкусотия!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top