You are here
Home > Пътуване > Уикенд в хижа Бунтовна – Средна Гора

Уикенд в хижа Бунтовна – Средна Гора

Решението за тази разходка бе взето доста набързо след разглеждане на някои снимки и четене на коментари по форумите. Идеята беше да избера място за празнуване на Имен ден (на Коледа). Последните 3 – 4 години съм си в София и посрещам гости вкъщи – тази реших да е по-различно.

За хижата тръгнахме с идеята да се разходим и ако ни хареса мястото да останем за нощувка. Не сме се обаждали да правим резервация, но като видяхме гледката към Родопите и условията за нощувка, решението взехме на секундата.

Малко указания как се стига до хижата:

Тръгнахме от София, от магистрала Тракия се отбива за Гелеменово (в противоположна посока на отбивката за Пазарджик), това реално си е пътя за Панагюрище. Следва отбивка надясно за селата Свобода, Смилец и Дюлево и малко преди да се стигне до Стрелча е отбивката (надясно) за село Кръстевич (най-добрата изходна точка за хижата).  До тук са около 150 км, после от центъра на селото се завива наляво и след около километър започва черен път, който е в перфектно състояние. До хижата са около 12 км, по този доста добре поддържан и живописен път, в началото докъдето са стигнали работниците (около 4 – 5 км) се кара спокойно с 40 – 60 км/ч с лек автомобил. Останалата част от пътя е с не много лоши участъци но вече скоростта си е по-нормална за черен път (20 -30 км/ч максимум), освен ако не сте с по-висок автомобил. Пътува се около 30 – 40 мин, но гледката е невероятна и пристигнахме неусетно. От площадката пред хижата се вижда като на длан цялата долина на юг от Средна Гора, включително и язовир Пясъчник (най-големият в района).

Още като ни видяха на бариерата хижарката и още една жена от персонала ни посрещнаха и ни показаха условията в двете хижи.

Тук може би трябва да поясня, че всъщност Бунтовна е името на целия ТВК  (Туристически Възпоменателен Комплекс), разположен на 12 декара площ. На 20 м разстояние една от друга са 2-те хижи Партизанска и Воеводска. Те се стопанисват от едни и същи хора. Воеводска е по-старата хижа и в по-автентичен вид, в нея всяка стая е с име на хайдутин, отоплението е с печки на на дърва. Партизанска е реновирана доста добре, вътре си е направо като хотел (вижда се на някои от снимките) с баня и тоалетна във всяка стая. Единственият недостатък е, че в хижата не се предлага храна за момента. Предвидено е столовата да се ремонтира и направи на ресторант, но не се знае кога ще стане. Нощувката в Партизанска е 15 лв на човек. Повечето стаи са с по 4 легла, но се плаща на човек, а не на легло.

За тези които искат повече информация и за резервации ето телефоните на управителя: 0887651858, 0878762051.

Ето и някои снимки от местността и хижите:

Related Images:


16 thoughts on “Уикенд в хижа Бунтовна – Средна Гора

  1. Като дете съм ходила много пъти. Сега като гледам тези прекрасни снимки си спомням за моето детство … Чух, че хижата работи отново. С удоволствие ще посетя отново това красиво място … На живо е още по-хубаво.

  2. Да, наистина е много по-красиво на живо, но аз бях длъжен да го споделя.
    Хижата си работи и както съм споменал по-горе е с много добри условия за нощувка.
    Дано повече хижи предлагат такива условия, само така туризмът ще е печеливш отрасъл.

  3. Много приятно място за почивка и веселба с по голяма компания. Препоръчвам е с две ръце :))))

  4. Браво, много доброоооооо описание, радвам се, че има хора като вас да пишат и описват така нещата, супер сте.

  5. Бяхме с компания от 17 човека от Сф на хижа Буновна (ТВК Бунтовна) на 10.04.2016 и пиша за тези, които искат да ходят да знаят какво да очакват.
    Пътя то там с кола – хижарката каза, че се стигало и с ниска кола, подравнявал се с трактор, затова тръгнах с Шкода Октавия. Е – стигнах и се върнах, но нагоре беше 1.45 часа за 12 км, надолу към 1.15 часа СУПЕР нервно, защото се заобикаят ровове на места по 50 см. На опасно близо разстояние , на първа и полу съединтел … НИКОГА не бих тръгнал да си чупя колата, ако знаех че пътя е и на ½ от това което беше. Който е с висока кола и любител на офроуда-става, с 15 год. стаж съм шофорски и по такъв път, ако знаех как е, бих тръгнал само ако горе има ранен човек
    В самата хижа – обстановката бива, стаите подновени, водата хладка, кухнята в която може да се готви е добре оборудвана. Това което е ЗЛЕ, МНОГО зле бяха другите посетители-бяха 2 групи общо около 20 човека, които дъниха музиката на вечерята, та не се чувахме хич, после си продължиха до 6 сутринта напълно надута музика , 2/3 от хижата не спеше защото от стаята за хранене до спалните е 10-15 метра, хич не им пукаше, хижаря също не му пука. И музиката беше основно чалга, с представление от кючек, с кофа която един на люпи сам на главата си, а другия барабанеше. Не бяха цигани, българин бяха, от селата наоколо. Ясно, основните посетители, с основната програма, който му се гледат пияни мужаги, надуващи музика и пееши с нея – там е мястото!
    На сутринта – реакцията на управителя на хижата беше – ми каквото искате мислите за пътя, ние ще го подравним след 20 дни /ма аз сега се чупя колата/, на въпроса ми – а тази музика, до 6 сутринта не сме спали замълча, не му дреме ..затова и пиша тук.

  6. …до последния „турист“ – купи си хеликоптер или спри да ореш планината с кола…

  7. Мястото и гледката са изключителни, но с новите хижари нещата стоят така: изключително грубо и неприветливо отношение, правила за който само те си знаят, без топла вода сутрин, чувалите с боклуци в столовата отлежават, хигиена никаква, без музика независимо от повода,и при желанието на всички в столовата! Да не забравяме и повишението на цената за нощувка!

  8. Благодаря за актуалната информация! Може ли да кажете от кога са тези нови хижари и как се казват? Колко е цената за нощувка в момента?

  9. Нощувката е 25 лв.като Неможеш да слушаш музика,хижарите са ужасно негостоприемни.Като цяло не е за компании който обичат да се забавляват.

  10. Отдавна не съм ходил там. Съжалявам ако съм подвел някого с мнението си. Тогава наистина беше както съм го описал.

  11. Пътя до хижата оправен ли е от дълбоките коловози, защото чета в горните коментари за нередности и трудно шофиране 😊

  12. Хижата е много хубава но не е подходяща за големи компании които отиват за да разпуснат и да се забавляват. Хижарите не обичат музика. Там е за скучни хора отишли да берат билки и да се наспят.
    Ходихме последно 2018г август и въпреки че бяхме само ние не спряха да мрънкат за музиката,за смеха ни, че сме викали и т.н.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top