You are here
Home > Пътуване > Гроздобер и производство на вино в домашни условия

Гроздобер и производство на вино в домашни условия

Тази година лятото беше по-сухо и топло и гроздето узря по-рано. Затова и решихе, че гроздоберът може да подрани. Прибрахме се по празниците около 6 септември и започнахме с подготовката.

Кацата ни е доста стара и както винаги е доста разсъхнала. Необходимо е повече от един ден за да се закисне хубаво. Предишната година майка ми се беше сетила да го направи по-рано, но сега трябваше да действаме при тези условия. За да не губим време докато се закисва кацата, купихме найлонови чували и започнахме да берем гроздето в тях.

Освен кацата трябваше да се измият и закиснат и буретата. Там проблем със закисването няма, понеже те никога не остават сухи – просто трябваше да се измият.

Първият ден се справихме с половината асма – около 10-12 корена, за следващия останаха още толкова.

На следващия ден суринта кацата още си течеше, найлоновите чували свършиха и докато чакаме, решихме да изпечем и консервираме лютите чушки. Понеже бяха много люти, решихме да ги смесим с обикновени чушки и така да се разпредели лютивината. Изпекохме ги набързо на външната печка и още докато са топли ги сложихме в бурканите и доляхме с 3 супени лъжици оцет, 1 чаена лъжичка захар и  1 чаена лъжичка сол, догоре се долива с вода. Запечатват се с капаците без да се варят допълнително – вакум се образува, понеже ги слагаме топли.

Междувременно бееш станало обяд и кацата вече беше готова – прокапваше тук там, но това не е проблем понеже гроздовата шира е по-гъста (с по-висока плътност) от водата и се надявахме. Аз изпразних кацата, сложих мелачката и започнах да меля от вече набраното грозде, доато другите продължиха с брането на останалите корени асма.

Тук се наложи да преместя бирата в друг, по-малък съд и вече изстудяването не беше толкова ефективно. В промеждутъците, в които нямаше какво да се мели, измих буретата и ги прибрах на мястото им за да подсъхнат малко, че не било хубаво гроздовият сок да се налива в мокри бурета.

Има различни технологии за производство на вино в домашни условия. Аз ще ви опиша моя начин, който съм научил от баща ми. Ние източваме гроздовия сок от чепките още на момента, преди да е започнала ферментацията (в някои краища се изчаква ферментацията да завърши докато гроздовият сок е още в кацата с чепките). Тази година, при резитбата, бях оставил повече „майки“ и имаше много рожба. Напълнихме едното буре от самотек, без да изтискваме чепките на пресата. За второто се наложи да изстискаме и две преси. Даже остана материал и за ракия.

След като прелеем гроздовия сок в буретата се слага около 3-4кг захар на 100 литра сок. Източват се около 10 литра сок, в който се изсипва захарта и се слага на печката да се превари и да се разтопи хубаво захарта. Чак тогава, сместа се изсипва обратно в бурето. Аз не слагам никакви химикали за избистряне или по-бърза ферментация. Пробвал съм и не съм впечатлен.

Related Images:


One thought on “Гроздобер и производство на вино в домашни условия

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top