You are here
Home > Развлечение > Ново проучване доказа, че бирата може да ви направи по-креативни

Ново проучване доказа, че бирата може да ви направи по-креативни

Изпийте една бира преди бизнес среща или защита на вашия проект! Ново проучване на учените от университета в Грац, Австрия, установи, че една пинта (0.57 литра) бира влияе положително на творчеството.

„Алкохолът е много свързан с творчеството“, казва водещият автор на изследването, Матиас Бенедек. „Предишни изследвания са открили, че почти половината от големите писатели са свързани с употребата на алкохол. Открихме, че малко алкохол наистина може да помогне в някои аспекти на творчеството.“

Проучването разглежда 70 доброволци на възраст от 19 до 32 години. Някои от тях пили безалкохолна бира, други пили 5.2% алкохолна бира. След това всички гледали 30-минутен документален филм за Южна Африка. След филма, те играли игра, за намиране на обща връзка между думите. Хората, които пили истинска бира, се представили по-добре от хората, които пили безалкохолна.

„Докато много дейности се възползват от високия когнитивен контрол, някои от тях всъщност могат да пострадат от прекалено голям фокус“, казва Бенедек. „Креативните задачи за решаване на проблеми често се решават от спонтанно прозрение.“

Само едно предупреждение – ако сте изпили повече питиета, творчеството ви е по-скоро нарушено, отколкото подобрено.

Изследването не е първото, което доказва връзката между умерената консумация на алкохол и творчеството. Проучване от 2012 г. показва, че алкохолът помага на хората да мислят извън рамки. Изобретена е дори бира, предназначена да ви помогне да достигнете върхово творчество.

Related Images:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top