You are here
Home > Пътуване > Ракиджийница Виноградец

Ракиджийница Виноградец

Ето, че пак дойде сезонът за варене на ракия и поех към Виноградец. Всяка година по това време (декември/януари) варим ракията на Ники и всяка година той ме кани да помагам. То не, че има много какво да се помага, но е един приятен повод да се видим.

Тази година варихме моята ракия, че бях събрал и доста материал – разни патуки и старо вино. Не съм слагал захар, но излезе прилично количество ракийка.

Имаше и други колеги, дошли да варят ракия от София. Ракиджийницата разполага с три високо технологични казана с тройна дестилация. Разходът на дърва е съвсем приличен, в пъти по-малък от на старите казани. Помещението е затворено и вътре е топло дори и при -13 градуса навън. Естествено с добри мезета и винце и настроението е добро.

Стига се много лесно по магистрала Тракия, като се идва от София се следи за отбивката за Велинград. След отбивката първо се минава покрай разклона за село Славовица (родното село на Александър Стамболийски) и около 3 – 4 км след това е табелата за Виноградец. Отбива се веднага вляво до табелата по черен път, преди първите къщи на селото и след около 200 метра се вижда и самата ракиджийница Виноградец.

Ето и GPS координати – 42.299266,24.123168

 

Related Images:


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top