You are here
Home > Рецепти > Сушена свинска рибица – филе Елена

Сушена свинска рибица – филе Елена

Филе Елена (рибица, пастърма) може да се приготвя през цялата година, но най-добре е това да стане през студените зимни месеци. Ако го приготвяте лятото, ще трябва да използвате хладилник.

 

Основните продукти за приготвянето на пастърмата са:

  1. свинско контра-филе
  2. морска сол
  3. подправки – в моя случай това са: чубрица – 35%, сминдух – 35%, джоджен 25%, черен пипер 5%

 

 

Това е може би най-лесната рецепта за приготвяне, само трябва да се съобразите с две основни неща:

  • месото трябва да се осоли добре
  • не трябва да се суши прекалено дълго, защото става прекалено сухо и жилаво и не може да се дъвче

 

Предоставям ви технологията в няколко стъпки:

  • Месото се посипва щедро с морска сол и престоява така около 48 часа, то ще си поеме колкото му е нужно за този период
  • След това се измива хубаво със студена вода на чешмата и се откисва около 2 часа в студена вода в една тенджера за може водата да отнеме от излишната сол в месото (основно от повърхностния слой)
  • Изважда се месото и се отцежда около 30 минути от водата. Някои го затискат с тежести и увиват в хавлиени кърпи, но според мен това е излишно. Аз го слагам на дървена дъска за рязане под наклон в една тава и след 30 минути – 1 час е готово. Реално се отцежда, докато приготвя подправките.
  • Смесват се подправките в съотношението, описано по-горе в т. 3 или по ваш вкус. Аз обикновено разделям цялото контра-филе на две парчета по около 25 – 30 см и едното го правя със зелени подправки, а другото – с преобладаващи червени.
  • Овалва се отцеденото филе в подправките, като се изтръсква да падне излишното.
  • Пробива се дупка в единия край и се връзва с канап, на който се увисва за да се суши или се слага на скара на сенчесто и проветриво място (а лятото в хладилника).

 

 

Суши се 10 – 15 дни в зависимост от влажността на околната среда. Аз го суша на остъклена тераса и първите проби започват още на 10-ия ден. На снимките месото е съхнало точно 10 дни в затворена остъклена тераса, в която не мръзне и се отваря всеки ден за по около час.

Консумира се с ракия, вино и бира :). Моето предпочитание е червено вино от каберне. Наздраве и добър апетит!

Related Images:


14 thoughts on “Сушена свинска рибица – филе Елена

  1. Благодаря за рецептата! Ще я пробвам и ще ви покажа какво се е получило!

  2. Браво! И аз в момента ще я приготвям! А не се ли слага и малко захар за да остане червена?

  3. Да, пробвал съм и с 50% морска сол и 50% захар. Много ми хареса и по този начин. По-мек вкус става като има и захар. А за консервацията, захарта също помага.

  4. И аз го правя по същия начин. Супер е

  5. Добър резултат се постига и ако се направи саламура вместо суха сол и в нея се изсипят няколко(около 5) ампули витамин С. Така месото остава червено.

  6. Идеята да се наложи месото със суха сол е да се отцеди част от водата на месото. Реално солта изпича месото. Вкусът със саламура е съвсем друг.

  7. Какво се слага , за да остане месото червено.

  8. Цветан отгоре е написал за Витамин C, но аз не съм слагал нищо и не съм гонил този резултат. Аз търся само по-добри вкусови качества. При мен този цвят е на 10-ия ден от съхненето, после потъмнява леко, но рядко се случва да се задържи толкова :)!

  9. Интересно ми е за „червената гама“ – подправки и приготвяне.

  10. НЕ 24 ЧАСА А 3 ЧАСА СЕ ДЪРЖИ МЕСОТО В СОЛТА ПАСЛЕ НЯМА НУЖДА ОТ ИСКИСВАНЕ ИСПИТАНО Е

  11. По принцип засипването със сол не се прави само за овкусяване. Солта има задачата да „сготви“ месото и затова е нужно по-дълго време. С по-дългия престой в солта се гарантирате, че месото ще се сготви и отвътре.

  12. За „червената гама“ – подравките са преобладаващо червени – червен пипер, куркума. Смесвате ги в съотношение по ваш вкус. Всичко останало е същото.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top