You are here
Home > Общество > Балонът „13-та заплата“ се спука

Балонът „13-та заплата“ се спука

Винаги ми е бил непонятен терминът „13-та заплата“. Какво е това виртуално чудо? Абсолютно нелогично е, след като годината има 12 месеца, да има 13-та заплата. Много по-приемливо е Коледен бонус, Великденски бонус и всякакви други форми на поощрение. В България  държавните служители дотолкова са свикнали с това поощрение (което е опция, евентуално ако си вършиш работата добре), че когато се окаже че такова няма да има те са готови дори на стачка. 

Тук учудването ми идва от факта, че вместо хората да се замислят как да повишат постоянните си доходи, се хващат за това как да получат поощрения един или два пъти годишно.

Тук се сещам и за „пушенето“ на полицаи пред прозореца на вътрешния министър. Според мен пазарът на труда сам определя колко да бъде заплатата дори и на държавните служители. Като е толкова ниска заплатата и са толкова неблагоприятни условията на труд, защо всички се натискат да бъдат полицаи. Ако има нещо вярно в това, всеки има право да напусне и да смени работата си. Като остане без кадри съответната служба тя сама ще увеличи заплатите за да може да наеме хората, които са и необходими.

Тук обаче явно идва страхът – „Какво друго мога да правя аз?“. Дали е по-добре да вземам повече като строител и да мръзна по строежите или по-добре да си натискам парцалите тук и каквото взема?

Мисля, че е крайно време да се разделим вече с илюзиите, че парите ни се полагат независимо дали сме си ги изкарали.

Related Images:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top