You are here
Home > История > 100 години от обявяването на независимостта на България

100 години от обявяването на независимостта на България

Днес е голям ден, по-скоро е бил голям преди 100 години. Сега едва ли ще се намерят такива хитри и умни политици да се опълчат на Великите сили. Напротив, днес сме толкова зависими, колкото никога в историята на България. Зависими от Русия (визирам цената на газта и АЕЦ Белене – оттам и цената на електричеството), от ОПЕК (цената на петрола), от Европейския съюз (няма важно решение за подобряването на хала на българина, което да е взето без разрешение от ЕС). Айде честита НЕЗАВИСИМОСТ. 

Според мен няма да има независима България без желанието всеки българин да си извоюва своя собствена независимост. Това е в главите на хората. Ако се мисли как днес да сме по-добре, няма да има скоро просперитет. Трябва малко по-дългосрочни планове да се правят ( и да се изпъняват естествено), стига сме играли на дребно и стига сме се радвали на трохите, които получаваме от „Великите“.

Да си велика сила не зависи от размера на територията и броя на населението на една държава. Има много примери как малки държави просперират.

Честито още веднъж!

Related Images:


2 thoughts on “100 години от обявяването на независимостта на България

  1. Според мен в нашето интернет пространство и в нашия блог място трябва да има отделна категория „Независимост“,посветена на този момент от нашата история. И това трябва да е така не поради значимостта на датата 22септември, а заради скъпото хрумване на правителството 100 годишнината от това събитие да се празнува половин година (три дена яли ,пили и се веселили).Ще ме извинявате, но аз като историк не се прехласвам чак толкова по този акт, както и по политическите мощ и умения на поредния ни неуспешен експеримент – Фердинанд СаксКобургГотски.Обявяването на Независимостта е успешен край на националноосвободителното движение започнало в зората на 19 в. и преминало през Четническото движение,Старозагорското и Априлското въстание,Освободителната война, Кресненско-Разложкото,Илинденско-Преображенското въстания, Съединението. Този акт е дело на всички българи, не само на хитри и амбициозни политици. Обявяването на Независимостта е необходимо условие за осъществявянета на националния идеал, опит за което е участието на България в Балканкската война. Затова тази дата не бива да се забравя, но господа политици – стига балони, те се пукат лесно и вдигат неприятен шум.

  2. Да Сашо, прав си. Постигането на независимостта е дело на всички Българи, но за съжаление, колкото и въстания да се правят, без дипломатическата „игра“ нямаше да има независимост (или ако я имаше, щеше да е доста по-късно).

    Мен лично малко ме дразнят клиповете с премиера Станишев, как ние сме борбен народ и успяваме защото се изправяме безстрашно пред трудностите.

    Няма такова управление – народът тъне в мизерия, а ние се хвалим с 3 млрд. излишък. Чудим се как да напълним хотелите на наши хора по морето с пенсионери през „мъртвия“ сезон с пари от бюджета.

    Е така не се управлява държава!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top